miercuri, 16 decembrie 2015

Colind 16 dec. 2015, Nasaud

Colind


Colindele în viata și spiritualitatea credincioșilor romani
Sărbătorile creștine ale Nașterii Domnului, Anului Nou și Bobotezei au în viata credincioșilor o semnificație aparte. Ele trezesc rezonante afective de înalta sensibilitate și de puternica intensitate, creând o atmosfera de bucurie și un farmec cu totul specifice în trăirea religioasa. La aceasta contribuie în cea mai mare măsura tradiția veche și scumpa a colindelor, care înfățișează evenimentul de extraordinara importanta al venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu întrupat, într-un nimb de deosebita frumusețe și duioșie
Ele reprezinta cântecul nostru strămoșesc și una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios romanesc. Oricare ar fi părerea specialiștilor în aceasta privință, un lucru este sigur și anume ca ele sunt foarte vechi, formându-se odată cu poporul roman și cu răspândirea creștinismului pe meleagurile noastre. Prezenta în colindele și plugușoarele noastre a numelui lui "Bădica Traian" ne amintește de timpul formarii poporului roman și de strămoșii neamului nostru.

Colindele, "aceste minunate creații populare", s-au păstrat din generație în generație și au răsunat în fiecare an, fără întrerupere, în casele creștinilor, în noaptea sfânta a Nașterii Domnului, sub luceafărul de argint al păcii, în seara de Anul Nou și la alte sărbători, îndatinându-se, răspândindu-se și fiind nelipsite din manifestările religioase ale credincioșilor noștri.

Scurtu Mihaela (11 D)

Niciun comentariu: