luni, 16 mai 2016

Maial 2016, defilareaMaialul a fost sărbătorit în Năsăud pe data de 15 mai 2016, zi în care sute de localnici, printre care și eu, am ieșit în strada și am defilat cu portul popular pe străzile Năsăudului... . După ce ne-am luat de mana, ne-am prins în hora și am jucat cu bucurie și zâmbete pe fata, veselindu-ne. Pana la lăsarea serii, am mâncat specialitățile culinare pregătite de către bucătarii mândrii de pregătirile lor. Pe lângă ca toate au fost delicioase, am avut ocazia de a gusta cel mai bun gulaș pe care l-am mâncat vreodată. Acesta a fost făcut cu multa truda, dar la final, într-adevăr s-a meritat toată munca și osteneala. Dragii noștri profesori au fost și ei prezenți la acest eveniment minunat, care din perspectiva mea ne-a apropiat foarte mult. Am ras și ne-am simțit, bine împreuna cu ei. Cred ca acest fel de activități extrașcolare sunt esențiale și sper sa pot participa și anul viitor!

Nicoleta Ani (11 D)


Maialul elevilor năsăudeni este un eveniment care are loc, de obicei, pe la mijlocul lunii Mai. La acest eveniment participa elevii de la școlile din Năsăud. În acest an evenimentul a fost puțin mai special. Peste 5.000 de persoane au luat parte la Năsăud, la Ziua Portului Popular și a Maialului Năsăudean. În data de 16 mai se sărbătorește, prin lege adoptată de Parlamentul României, Ziua Costumului Popular. Evenimentul are un caracter unic, cu impact demn de Cartea Recordurilor, întrucât și-a propus să adune cel mai mare număr de participanți îmbrăcați în costum popular într-un singur loc, în același timp. Nasaud. Hora care s-a făcut Năsăud a reusit sa umple stadionul din oras. Evenimentul a fost organizat de Primăria din Năsăud și de Casa de Cultura din Năsăud în parteneriat cu Colegiul Național "George Coșbuc" Năsăud și susținut de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Toti elevii care au participat la Maial au fost îmbrăcați obligatoriu în haine populare. La eveniment au fost invitate toate ansamblurile de dansuri populare de pe valea Someșului care au ajutat la realizarea acestei performante.

Roxana-Raluca Fiscutean  (11 D)


Evenimentul marchează ZIUA COSTUMULUI POPULAR și este cea mai veche sărbătoare a Tarii Năsăudului. Maialul este sărbătoarea care ii cinstește pe romanii care au luptat în urma cu 140 de ani sa își păstreze limba materna. In data de 15 mai, am îmbrăcat portul popular primit de la bunica mea și am pornit la Maial, ca în fiecare an. S-au respectat toate tradițiile și acum aștept cu nerăbdare Maialul de anul viitor!

dupa: Zinveliu Damaris-Lavinia (11 D)

Niciun comentariu: